Retraiteweekenden

Basis retraite weekend
In de basis-retraite weekenden ga je vooral je eigen weg. Je oefent je in stilte en bent vooral bezig met je eigen vraag, je eigen verlangen. Er is begeleiding en ruimte om te praten met een vrijwilliger, maar je richt je vooral op je persoonlijke weg en neemt daar de tijd voor. Voor extra begeleiding van een pastor kun je bij opgave een gesprek aanvragen. Het ontvangstgesprek en de maaltijden zijn gezamenlijk. Daarnaast wordt van je verwacht dat je het programma volgt.

Retraite weekend +
In dit retraite weekend kan er een specifieke geloofsvraag of een levensvraag aan de orde zijn. Er is naast stilte meer ruimte voor (groeps)gesprek en begeleiding dan in een basis retraite weekend. Er zijn meer groepsmomenten en er vindt meer uitwisseling plaats. Er wordt van je verwacht dat je het programma volgt. Deze vorm is ook zeer geschikt wanneer je nog geen ervaring hebt in retraite.

Specifieke programmaonderdelen zijn het groepsgesprek na het meditatief moment op zaterdag en een pastorgesprek van 30 minuten.

Ontvangst en faciliteiten
Er kunnen maximaal vijf personen deelnemen aan een retraiteweekend. Je word op vrijdag om 16.00 uur ontvangen door één van de mensen uit ons retraiteteam. Deze gastheer/gastvrouw is het hele weekend aanwezig. Tijdens het retraiteweekend heb je de beschikking over een nette eenpersoons slaapkamer met douche en toilet. Beddengoed en handdoeken zijn bij de prijs inbegrepen. De kamers zijn voorzien van Wifi, maar er is geen telefoon- of TV-aansluiting op de kamers aanwezig. Het is ook mogelijk om een kamer voor twee personen te boeken. Boek de betreffende retraite twee keer en geef in het aanmeldformulier onder (dieet)wensen aan dat je graag een tweepersoonskamer wilt reserveren. Na aanmelding volgt er een bevestiging met informatie om je voor te kunnen bereiden op je retraite.

Begeleiding door pastor
De pastor is voorganger tijdens de gebedsmomenten in de Kapel en leidt de verschillende vormen van christelijke meditatie. Ook begeleidt de pastor de afronding van het retraiteweekend. Op zaterdagmiddag is er ruimte voor eigen verstilling en verdieping. Je kunt hiervoor ook de Kapel gebruiken als stilte- of meditatieplek. Als je tijdens je retraite een persoonlijk gesprek wilt met een pastor, kun je dit aangeven bij je aanmelding. Hiervoor wordt het betreffende tarief in rekening gebracht.

Basisprogramma
Voor beide varianten retraite weekenden ziet het basisprogramma er als volgt uit:

Vrijdag
16.00 uur Ontvangst in de retraite-huiskamer
17.30 uur Broodmaaltijd
19.00 uur Vesper in de Kapel
19.30 uur Moment van verbinding

Zaterdag
08.30 uur Ontbijt
09.30 uur Meditatief uur
12.00 uur Middaggebed
12.30 uur Warme maaltijd
13.00 – 17.30 uur Persoonlijke meditatieve tijd
17.30 uur Broodmaaltijd
19.00 uur Avondgebed in de Kapel

Zondag
08.30 uur Ontbijt
10.00 uur Viering in de Kapel
11.00 uur Koffie drinken
12.00 uur Slotmoment in de Kapel
13.00 uur Soep met broodjes
13.00 – 16.00 uur Tijd voor reflectie en aansluitend vertrek

Bekijk alle retraiteweekenden in de kalender >>